Späť na Rady lekárnika

Prečo je vhodné užívať omega-3 mastné kyseliny? Toto sú ich účinky

4 min.
Prečo je vhodné užívať omega-3 mastné kyseliny? Toto sú ich účinky

Omega-3 mastné kyseliny patria medzi esenciálne látky – sú pre naše telo nevyhnutné, no samo si ich vyrobiť nevie, a preto ich musíme prijímať stravou. Majú širokú škálu zdravotných benefitov, vrátane ochrany pred ochoreniami srdcovo-cievneho systému a sú dôležité aj pre tehotné a dojčiace ženy. Ktoré potraviny sú zdrojom týchto kyselín a prečo ich naše telo potrebuje?

  1. Čo sú to omega-3 mastné kyseliny?
  2. Ktoré potraviny obsahujú omega-3 mastné kyseliny?
  3. Účinky omega-3 mastných kyselín na zdravie

Čo sú to omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny je označenie pre skupinu nenasýtených mastných kyselín. Ľudský organizmus si vie sám vytvoriť väčšinu tukov, ktoré potrebuje pre svoje správne fungovanie. Toto sa však netýka omega-3 mastných kyselín, ktoré je potrebné prijímať stravou alebo vo forme výživových doplnkov.

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie nášho organizmu. Sú dôležitou zložkou bunkových membrán a zabezpečujú ich správne fungovanie, pôsobia protizápalovo a znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. V organizme predstavujú počiatočný krok pri výrobe hormónov, ktoré regulujú zrážanie krvi. V tehotenstve sú dôležité pre správny vývin nervového systému plodu a jeho zraku a sietnice.

Poznáme tri druhy omega-3 mastných kyselín:

  • DHA – kyselina dokozahexaénová,
  • EPA – kyselina eikozapentaénová,
  • ALA – kyselina alfa-linolénová.

EPA a DHA sa nachádzajú v niektorých druhoch morských a sladkovodných rýb – morské riasy vyrábajú veľké množstvo týchto kyselín a hromadia sa v morskom potravinovom reťazci. Vysoké hladiny DHA sú v sietnici oka a v mozgu. ALA sa nachádza v rastlinných zdrojoch.

Ktoré potraviny obsahujú omega-3 mastné kyseliny?

Najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú sladkovodné a morské ryby, no dobrým zdrojom môže byť aj listová zelenina.

  • Ryby – makrely, tuniak, losos, treščia pečeň, ustrice, sardinky, kaviár,
  • rastlinné oleje,
  • ľanové semienka, chia semienka, tekvicové semienka,
  • ľanový olej,
  • sója,
  • kivi,
  • vlašské orechy,
  • listová zelenina,
  • morské riasy.

Kvôli možnej prítomnosti toxických látok v niektorých rybách by ste mali uprednostniť ryby z voľného odchytu.

Potraviny s obsahom omega 3

Účinky omega-3 mastných kyselín na zdravie

  • Znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych (srdcovo-cievnych) ochorení – pomáhajú znížiť krvný tlak, upraviť srdcový rytmus a znižujú aj riziko vzniku infarktu myokardu.
  • Znižujú hladinu triacylglycerolov v krvi – zvýšené hladiny triacylglycerolov v krvi môžu zvyšovať riziko vzniku srdcovocievnych ochorení.
  • Pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi a zvyšujú hladinu „dobrého“ a prospešného HDL cholesterolu.
  • Znižujú riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín – bránia zhlukovaniu krvných doštičiek, čím znižujú hustotu krvi a zlepšujú prietok krvi. Pomáhajú taktiež znížiť rozsah poškodenia mozgu po mozgovej príhode.

Na sklade 5 kusov
Môžete mať 30.4.2024
(0)
27,49 €

TOTO Omega 3

90 kapsúl
Aktuálne nedostupný
(0)
10,59 €

  • Správna činnosť mozgu – pôsobia ako prevencia depresií a úzkostných stavov, pomáhajú zlepšiť pozornosť, pamäť a koncentráciu. Ukázalo sa, že v boji proti depresiám je najlepšia EPA.

Acutil

60 kapsúl
Na sklade >10ks
Môžete mať 30.4.2024
(0)
22,79 €

Esprico

60 kapsúl
Na sklade >10ks
Môžete mať 30.4.2024
(0)
19,49 €
Aktuálne nedostupný
(0)
14,49 €

  • Protizápalové účinky – zvýšené prijímanie omega-3 mastných kyselín sa odporúča pacientom trpiacim reumatickými ochoreniami. Môžu sa užívať aj ako doplnková liečba psoriázyekzémov.
  • Na dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín by mali dbať aj tehotné ženy, dôležitá je hlavne DHA. Ak je dieťa počas vnútromaternicového vývinu vystavené nedostatku tejto kyseliny, môže dôjsť k nedostatočnému vývinu mozgu a nervového systému. Omega-3 mastné kyseliny zabezpečujú aj lepší priebeh tehotenstva – pomáhajú udržiavať krvný tlak v norme a prispievajú k zdraviu ciev.
  • Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité aj pre dojčiace ženy, pretože pozitívne ovplyvňujú správny rast a vývin bábätka.

Tehotná žena pripravujúca rybu ako zdroj Omega 3.

Ako sa prejavuje nedostatok omega-3 mastných kyselín?
  • Zvýšená únava,
  • zhoršenie pozornosti a schopnosti učiť sa,
  • ťažkosti so srdcovo-cievnym systémom,
  • časté zmeny nálad a stavy depresie a úzkosti,
  • lámavosť nechtov a vlasov.
Výživové doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín

Obsahujú rybí olej z morských rýb. Je potrebné ich užívať s jedlom alebo po jedle. Omega-3 mastné kyseliny zabezpečujú aj správne vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch – vitamíny A, D, E, K.

Príliš vysoké dávky omega-3 mastných kyselín môžu viesť k prílišnému zriedeniu krvi, preto sa o ich užívaní poraďte s lekárom.

Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo návod na použitie.

Ako liečiť kvasinkovú infekciu v intímnej oblasti u mužov i žien
Mohlo by vás zaujímať
Ako liečiť kvasinkovú infekciu v intímnej oblasti u mužov i žien
Ako liečiť zápal očných spojiviek
Ako liečiť zápal očných spojiviek
Zápal očných spojiviek patrí medzi najčastejšie očné ochorenia. Spôsobujú ho baktérie alebo vírusy, no môže byť zapríčinený aj alergickou reakciou. Najčastejšie ho mávajú deti, no nevyhýba sa ani dospelým, pretože je často veľmi infekčný. Viete, ako rozlíšiť bakteriálny, vírusový a alergický zápal očných spojiviek a ako postupovať pri ich liečbe?
6 min.
Čítať viac
Čo spôsobuje nedostatok železa a ako ho doplniť
Čo spôsobuje nedostatok železa a ako ho doplniť
Železo patrí medzi esenciálne prvky. Zúčastňuje sa na mnohých dôležitých procesoch v našom tele. Je súčasťou červeného farbiva hemoglobínu, ktoré je zodpovedné za prenos kyslíka. Nedostatok železa môže viesť k anémii (chudokrvnosti). Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že 42 % detí mladších ako 5 rokov a 40 % tehotných žien celosvetovo trpí anémiou. Ako sa vyhnúť nedostatku železa?
4 min.
Čítať viac