Späť na Životný štýl

Obľúbené vegánske recepty + tipy, ako variť vegánsky a jednoducho

6 min.
Obľúbené vegánske recepty + tipy, ako variť vegánsky a jednoducho

Vegánska strava bola preukázateľne spojená s rôznymi potenciálnymi zdravotnými benefitmi, zahŕňajúcimi lepšiu kontrolu telesnej hmotnosti či ochranu pred niektorými chronickými (dlhodobými) ochoreniami. Napriek nesporným výhodám vegánstva však môže príprava výživných a dobre vyvážených vegánskych jedál predstavovať skľučujúcu výzvu. Ak vegánska diéta nie je vhodne premyslená, môže viesť k nedostatkom niektorých živín a zdravotným komplikáciám. Tento článok obsahuje príklady zdravých a jednoduchých vegánskych jedál, ktoré vám uľahčia vaše dobrodružstvo v oblasti rastlinnej výživy.

  1. Základy vegánskej stravy
  2. Zdravotné benefity vegánstva
  3. Obľúbené vegánske raňajky
  4. Obľúbená vegánska polievka
  5. Zdravý vegánsky obed
  6. Vegánske pochúťky

Základy vegánskej stravy

Vegánska diéta vylučuje všetky produkty živočíšneho pôvodu vrátane mäsa, rýb, vajec, mliečnych výrobkov či medu. Ľudia si vyberajú vegánstvo z rôznych dôvodov, od etických obáv až po náboženské presvedčenia. Niektorí si osvojili vegánstvo, aby znížili svoj vplyv na životné prostredie, pretože rastlinná strava vedie k nižším emisiám skleníkových plynov a využíva menej prírodných zdrojov.

Health Link BIO Vegan Acai-Banan Latte

300 g prášok na prípravu nápoja
Posledné 2 kusy
Môžete mať 7.5.2024
(0)
9,49 €
Na sklade 9 kusov
Môžete mať 7.5.2024
(0)
4,39 €
5,19 €

Kompava Vegan Protein (100% rastlinný proteín)

525 g prášok na prípravu nápoja čokoláda + škorica
Na sklade 5 kusov
Môžete mať 7.5.2024
(0)
23,59 €
Na sklade >10ks
Môžete mať 7.5.2024
(0)
1,09 €
Posledné 3 kusy
Môžete mať 7.5.2024
(0)
8,49 €

Raw Me Apple

45 g ovocná tyčinka jablko
Na sklade >10ks
Môžete mať 7.5.2024
(0)
0,99 €
Na sklade >10ks
Môžete mať 7.5.2024
(0)
0,59 €

Zdravotné benefity vegánstva

Niektorí sa rozhodnú pre vegánsky životný štýl zo zdravotných dôvodov. Vegánstvo zlepšuje zdravie srdca, pomáha chudnúť a taktiež pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Vegáni majú nižšie riziko vzniku vysokého krvného tlaku, majú tendenciu mať nižší index telesnej hmotnosti (BMI) a nižšie hladiny celkového a „zlého“ LDL cholesterolu. Všetky tieto tri parametre sú rizikové faktory pre vznik srdcovo-cievnych ochorení [1].

Vegánska strava môže taktiež pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu kontrolou hladiny cukru v krvi. Ďalšími benefitmi sú možnosť zlepšenia príznakov osteoartritídy (bolesti a opuchu kĺbov) a zníženie rizika vzniku niektorých druhov rakoviny (napríklad rakovina prsníka a prostaty) [2].

Viac o vegánstve, o jeho výhodách, ale aj rizikách, si prečítajte v článku Vegánstvo – zdravotné riziká a benefity.

Obľúbené vegánske raňajky

Ovsené vločky s ananásom, zázvorom a vlašskými orechmi

Pikantný zázvor a šťavnatý ananás dodajú pečeným vločkám nečakaný šmrnc.
4 porcie / celkový čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

  • 2 šálky ovsených vločiek,
  • 2 šálky nakrájaného čerstvého ananásu,
  • 1 šálka nahrubo nasekaných vlašských orechov,
  • 2 polievkové lyžice olúpaného a nastrúhaného zázvoru,
  • ½ lyžičky soli,
  • 2 šálky rastlinného mlieka,
  • ½ šálky javorového sirupu,
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu.

Inštrukcie:

Krok 1
Predhrejte rúru na 200 °C. Medzitým vo veľkej mise premiešajte ovsené vločky, ananás, vlašské orechy, zázvor a soľ. Rozdeľte zmes na štyri rovnaké porcie do štyroch foriem. Odložte bokom.
Krok 2
V miske rozšľahajte zvyšné ingrediencie, aby sa spojili. Nalejte jednu štvrtinu tejto zmesi rastlinného mlieka a sirupu na zmes ovsa a ananásu v každej forme.
Krok 3
Všetky štyri formy preložte na plech a pečte. Pečte, kým ovos na vrchu bude svetlohnedý, asi 25 minút. Podávajte s extra javorovým sirupom, podľa chuti.

Dusená divoká ryža s pečenými lieskovými orechmi

Ak nemáte k dispozícii divokú ryžu, môžete použiť aj obyčajnú.
8 porcií / celkový čas prípravy: 50 minút

Ingrediencie:

  • 1 šálka lieskových orechov,
  • 2 šálky divokej ryže,
  • 4 rozdrvené strúčiky cesnaku,
  • 4 sušené bobkové listy,
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu,
  • 1 lyžička soli,
  • 6 lyžíc olivového oleja,
  • ½ šálky čerstvo mletej petržlenovej vňati.

Inštrukcie:

Krok 1
Predhrejte rúru na 175 °C. Na plech na pečenie rozložte v rovnomernej vrstve lieskové orechy. Opekajte do tmavo zlatistej farby, 12 až 15 minút. Odstráňte šupky a orechy rozdrvte valčekom nahrubo. Odložte orechy bokom.
Krok 2
Umyte divokú ryžu pod studenou tečúcou vodou. Vo veľkom hrnci priveďte ryžu, 4 šálky vody, cesnak, bobkové listy, tymián a soľ do varu. Hrniec prikryte, znížte teplotu na minimum a varte 20 až 25 minút, kým sa voda neabsorbuje a zrná nie sú mäkké a stočené do tvaru „C“. Spravidla platí, že čím bledšia ryža, tým kratší čas varenia.
Krok 3
Medzitým v malej panvici na strednom ohni chvíľu zohrievajte olivový olej (2 až 3 minúty). Pridajte petržlenovú vňať a odložené orechy a premiešajte. Odloženú ryžu polejte získanou zmesou a ihneď podávajte.

Obľúbená vegánska polievka

Krémová brokolicovo-zemiaková polievka

Táto brokolicovo-zemiaková polievka je intenzívne krémová a 100 % rastlinná. Je to jednoduchá a zdravá polievka, ktorú si zamilujete.
4 až 6 porcií / celkový čas prípravy: 35 minút

Ingrediencie:

  • 1 veľká žltá cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 900 gramov zemiakov (asi 6 stredných),
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 1 liter zeleninového vývaru,
  • ½ šálky surových nesolených kešu orieškov,
  • 1 lyžička soli,
  • 450 g mrazených ružičiek brokolice,
  • 1 veľká mrkva,
  • 1 lyžička sušeného tymiánu,
  • ¾ lyžičky sušeného kôpru,
  • 2 lyžice octu z bieleho vína,
  • 1 lyžička dijonskej horčice.

Inštrukcie:

Krok 1
Cibuľu nakrájajte na kocky. Nasekajte cesnak. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
Krok 2
Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej na stredne vysokej teplote. Pridajte cibuľu a restujte 5 minút. Pridajte cesnak a restujte 1 minútu. Pridajte zeleninový vývar, kešu oriešky, zemiaky a ½ lyžičky soli a priveďte do varu.
Krok 3
Medzitým rozmrazte mrazenú brokolicu, alebo použite čerstvú (čas varenia sa ale trochu predĺži). Brokolicu môžete nakrájať na menšie ružičky. Stopky môžete odrezať a tiež ponechať v polievke. Vložte brokolicu do misky a zmiešajte ju s ¼ lyžičky soli a čiernym korením podľa chuti. Mrkvu ošúpte a nastrúhajte na dlhé pásiky.
Krok 4
Mäkké zemiaky pomocou naberačky preneste do mixéra. Pridajte tymian, kôpor, biely vínny ocot, dijonskú horčicu a ďalšiu ¼ lyžičky soli. Minútu alebo dve všetko mixujte až do vzniku krémovej konzistencie.
Krok 5
Nalejte krémovú polievku späť do hrnca a pridajte brokolicu a mrkvu. Duste ešte asi 5 minút, kým sa brokolica nerozvarí. Ochutnajte a podľa potreby dosoľte (odporúčame ¼ lyžičky soli).

Zdravý vegánsky obed

Cestovinový šalát so zeleninou a hummusom

4 porcie / celkový čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

  • 400 g cíceru v konzerve (sceďte, tekutinu odložte),
  • 1 polievková lyžica tahini (sezamová pasta),
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja,
  • ½ strúčika cesnaku,
  • ½ citróna (kôra a šťava),
  • 250 g krátkych cestovín podľa vlastného výberu,
  • 50 g nahrubo nasekaného baby špenátu,
  • 200 g rozpolených cherry paradajok,
  • ¼ nakrájanej uhorky,
  • 75 g vykôstkovaných a nasekaných olív.

Inštrukcie:

Krok 1
Polovicu cíceru vyklopte do mixéra a pridajte približne polovicu odloženej tekutiny z plechovky, tahini, olivový olej, cesnak, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Mixujte až kým nebudete mať hladký, sypký hummus.
Krok 2
Uvarte cestoviny. Sceďte a odložte si hrnček vzniknutej škrobovej vody.
Krok 3
Uvarené cestoviny, špenát, paradajky, uhorky, olivy, zvyšok cíceru a hummusový dresing spolu premiešajte vo veľkej mise. Ak je dresing príliš hustý, pridajte trochu vody odloženej z varenia cestovín.

Vegánske pochúťky

Rýchla marmeláda z mandarínok

3 až 4 porcie / celkový čas prípravy: 1 hodina 30 minút

Ingrediencie:

  • cca 1400 g mandarínok (chemicky neošetrených),
  • 1 vanilkový struk,
  • 4 šálky cukru,
  • 1 šálka vody,
  • ½ jablka.

Inštrukcie:

Krok 1
Mandarínky umyte a rozštvrťte. Pomocou ručného odšťavovača ovocie odšťavte. Z odšťavených častí ošúpte kôru. Nakrájajte kôru na tenké pásy a zvyšok ovocia zahoďte.
Krok 2
Nad malou miskou rozpoľte vanilkový struk a vyškrabte semienka (struk aj semienka si nechajte).
Krok 3
Vo veľkom hrnci zmiešajte šťavu, kôru a vanilkový struk a semienka s cukrom, vodou a prepoleným jablkom. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a varte za občasného miešania, kým kôra nezmäkne a tekutina nezhustne, asi 1 hodinu. Následne odstráňte polky jablka a vanilkového struku.
Krok 4
Nechajte marmeládu úplne vychladnúť, asi 1 hodinu. Preneste ju do veľkej čistej sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke asi 2 týždne.
Krok 5
Marmeládu podávajte natretú na vegánsky toastový chlieb.

Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Referencie:

[1] Salehin S, Rasmussen P, Mai S, Mushtaq M, Agarwal M, Hasan SM et al. Plant Based Diet and Its Effect on Cardiovascular Disease. Int J Environ Res Public Health 2023; 20. doi:10.3390/ijerph20043337. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9963093/

[2] Lanou AJ. Reduced cancer risk in vegetarians: an analysis of recent reports. Cancer Manag Res 2010. Dostupné na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21407994/

Bezpečný spôsob opaľovania sa. Vyvarujte sa týmto chybám.
Mohlo by vás zaujímať
Bezpečný spôsob opaľovania sa. Vyvarujte sa týmto chybám.
Pomáha zelená káva pri chudnutí? Aké sú jej výhody?
Pomáha zelená káva pri chudnutí? Aké sú jej výhody?
Určite ste z magazínov, časopisov či internetu postrehli trend zelenej kávy pri chudnutí. Vedci neustále skúmajú, či je tento populárny nápoj účinný pri redukcii telesnej hmotnosti. Zelená káva je extrakt, ktorý pozostáva zo zelených kávových zŕn, ktoré sú surové a nepražené. To je jediný rozdiel od tzv. klasickej čiernej kávy. Naozaj pomáha zelená káva pri chudnutí alebo sa jedná len o…
7 min.
Čítať viac
12 tipov, ako zmierniť opuch nôh u budúcich mamičiek
12 tipov, ako zmierniť opuch nôh u budúcich mamičiek
Opuchy všeobecne, najmä však opuchy nôh, sú nepríjemnosť, s ktorou sa počas tehotenstva stretne nejedna žena. Sú nielen estetickým problémom, ale ovplyvňujú aj celkovú mobilitu a niekedy môžu znamenať aj potrebu návštevy lekára. Ako si v týchto prípadoch pomôcť?
5 min.
Čítať viac