Späť na Rady lekárnika

Čo môžem jesť pri žlčníkovej diéte a čomu sa určite vyhýbať

8 min.
Čo môžem jesť pri žlčníkovej diéte a čomu sa určite vyhýbať

Operácie žlčníka patria k najčastejším chirurgickým zákrokom na Slovensku. Po takejto operácií musí pacient zvyčajne celý život fungovať na tzv. žlčníkovej diéte. Čo je to tá žlčníková diéta a ako jej predchádzať?

  1. Kedy je potrebná žlčníková diéta?
  2. Aké potraviny sú vhodné pri žlčníkovej diéte?
  3. Ktorým potravinám sa treba pri žlčníkovej diéte vyhnúť?  
  4. Spôsob prípravy jedál pri žlčníkovej diéte
  5. Vhodné recepty pri žlčníkovej diéte

Kedy je potrebná žlčníková diéta?

Žlčník je malý orgán v tvare hrušky nachádzajúci sa pod pečeňou. Ako vyplýva z názvu, jeho funkciou je zhromažďovanie žlče, pričom žlč je v prípade potreby zo žlčníka vypudzovaná do čreva. Žlč je veľmi dôležitá pre rozklad a štiepenie tukov, čo zlepšuje ich následné vstrebávanie. Okrem toho sa podieľa napríklad aj na neutralizácii kyslej tráveniny, prostredníctvom nej sa z tela vylučujú odpadové látky a má aj baktericídne účinky.

Pri poškodeniach žlčníka alebo poruchách jeho funkcie sa zvyšuje riziko tvorby žlčníkových kameňov. Žlčníkové kamene sa skladajú zo žlče, cholesterolu, bilirubínu a vápnika. Deje sa to z dôvodu prílišného zahustenia žlče, ktoré vzniká vysokou hladinou žlčových kyselín alebo cholesterolu v nej. Rizikovými faktormi sú najmä obezita a nadváha, vek, ženské pohlavie, rodinná amamnéza, cukrovka či vnútrožilová strava. Zvýšené riziko je aj u tehotných žien a žien užívajúcich hormonálnu antikoncepciu alebo hormonálnu substitučnú terapiu. Problémom je, že takéto kamene dokážu po čase upchať žlčové cesty a vyvolať žlčníkový záchvat. Ako sa prejavuje?

  • Zvyčajne hneď po mastnom/tučnom jedle pociťujete bolesť brucha, môže sa však dostaviť kedykoľvek počas dňa alebo v noci.
  • Nešpecifickým príznakom je aj nevoľnosť, vracanie, horúčka.
  • Moč je veľmi tmavej farby, naopak, stolica je veľmi svetlá.
  • Koža môže mať žltý nádych, rovnako aj očné bielka.
  • Pred záchvatom pociťujete nechutenstvo a nafukovanie.
  • Záchvat sa prejavuje silnou bolesťou, ktorá vystupuje od pravého rebra až po pravú lopatku, pričom celá oblasť je veľmi citlivá na dotyk.
  • Bolesť prichádza vo vlnách – žlčník sa snaží cez kamene zaseknuté v žlčových cestách vypudiť žlč až do momentu, kým sa neunaví a žlč sa neuvoľní, potom bolesť ustupuje.

Neriešený problém so žlčníkom môže viesť aj k ďalším vážnejším poruchám tráviacej sústavy – ochorenia a zápaly pečene, žlčovodov, pankreasu, žltačka či porucha príjmu potravy (nedostatočné vstrebávanie živín). Následkom opakujúcich sa žlčníkových záchvatov alebo nadmerného poškodenia žlčníka môže dôjsť až k jeho chirurgickému odstráneniu. Tieto zákroky patria k najčastejším. Bez žlčníka sa dá prežiť, keďže producentom žlče je pečeň – z tej potom žlč putuje priamo do dvanástnika v tenkom čreve, bez akéhokoľvek uskladnenia v inom orgáne.

Žlčník patrí k najviac citlivým orgánom ľudského tela. Žlčníkovú diétu vám lekár odporučí najmä po operácii žlčníka, po prekonanom zápale alebo v prípade iného poškodenia tohto orgánu. Je indikovaná najmä ako prevencia (napr. prevencia ďalšieho žlčníkového záchvatu) alebo pri silnom podráždení, aby sa váš stav ďalej nezhoršoval, prípadne po chirurgickom odstránení žlčníka.

Aké potraviny sú vhodné pri žlčníkovej diéte?

Základom žlčníkovej diéty je nízkotučná strava. Pokiaľ do stravy vyberáte tuky, pri ich výbere by ste mali byť dôslední – odporúča sa používať malé množstvo rastlinných olejov a margarínov vysokej kvality, ideálne so zníženým obsahom tuku. Strava by okrem toho mala byť pestrá, ľahko stráviteľná, no zároveň plnohodnotná. Tieto potraviny sú pri diéte najvhodnejšie:

  • Tuky – rastlinné oleje, margaríny, v menšej miere maslo, vaječný žĺtok maximálne polovica denne (bielka bez obmedzenia)
  • Mäso – chudé kuracie, bravčové, hovädzie, morčacie, králičie, chudé ryby (pstruh), rovnako aj chudá šunka (detská, kuracia), jemné párky
  • Mlieko a mliečne výrobky – odtučnené a polotučné mlieko, jogurty, nápoje, tvaroh so zníženým množstvom tuku, syry do 30 % tuku
  • Obilniny a pečivo – pšeničná múka, kukuričná múka, ryžová múka, krupica, ryža, netučné pečivo a keksy; vhodné sú tiež starší biely chlieb, sucháre a detské piškóty
  • Zelenina a ovocie – všetka zelenina, ktorá nenadúva, najmä koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), paradajky, tekvica a cuketa, šalát len v menšom množstve; ovocie: ideálne olúpané alebo tepelne upravené (kompót, kaša, pyré, šťava...), taktiež bez jadierok (vyhnúť sa malinám, černiciam, kiwi...), vhodné sú najmä banány, jablká, marhule a broskyne
  • Korenie – zelená vňať, bobkový list, škorica, fenikel, vyvarené/vylúhované aj iné koreniny (rasca, červená paprika...)
  • Koláče – pudingy, koláče z piškótového cesta, žemľovka, tvarohové koláče
  • Nápoje – čistá voda, nesýtená minerálna voda, čaje, nealkoholické pivo, šťavy a džúsy (riedené), bezkofeínová káva

Ktorým potravinám sa treba pri žlčníkovej diéte vyhnúť? 

Naopak, týmto potravinám sa určite vyhnite:

  • čerstvé a teplé pečivo, taktiež pečivo z tučného cesta (linecké, lístkové, trené, tučné kysnuté), celozrnný chlieb, krúpy,
  • tučné mlieko a mliečne výrobky (smotana, šľahačka, plesňové syry, smotanové jogurty),
  • tučné mäso, konzervy (vrátane rýb, vhodné sú len vo vlastnej šťave), údené mäso, divina, tlačenka, slanina, vnútornosti, tučné ryby (losos, tuniak, makrela...), morské plody, sushi,
  • omáčky (tatárska, sójová, worchester...), korenia, bujóny,
  • instantné jedlá a polotovary, fastfood,
  • pikantné jedlá,
  • sladkosti, čokoláda, kokos, mak,
  • cesnak a cibuľa, strukoviny, kapusta a kel, reďkovky, nakladaná zelenina, huby,
  • kôstkové bobuľovité ovocie (ríbezle, maliny, černice...), orechy, figy, ďatle, hrušky,
  • alkohol, káva (zalievaná, „turecká káva/turek“), sýtené nápoje, nápoje z automatov.

Rovnaký význam ako správna strava má aj dodržiavanie pitného režimu. Veľmi dôležité je aj rozložiť si príjem jedál do 5 - 6 porcií denne – odporúča sa jesť viackrát denne v menších porciách, pričom jedlo by nemalo byť ani veľmi teplé, ani veľmi studené. Snažte sa neprejedať a nikdy nevynechajte hlavné jedlá dňa, najmä raňajky. Posledná porcia by mala byť zjedená 2 - 3 hodiny pred spaním.

Okrem jedla si ľudia, ktorí majú ťažkosti tohto charakteru, môžu dopomôcť aj bylinnými preparátmi s obsahom repíka, nechtíka, púpavy či artičoky, ktoré sa podieľajú na tvorbe žlče a podporujú jej vylučovanie, čím normalizujú funkciu pečene a žlčníka. O ich vhodnosti je však potrebné poradiť sa s odborníkom (lekárom, lekárnikom).

TOTO BIO ČAJ Repík lekársky vňať 20x1,5 g nálevových vrecúšok
Aktuálne nedostupný
(0)
2,59 €
Na sklade >10ks
Môžete mať už zajtra
2,19 €
Na sklade >10ks
Môžete mať už zajtra
(0)
7,39 €
Na sklade >10ks
Môžete mať už zajtra
(0)
6,59 €
Herbex Bylinný čaj Pečeň a žlčník 20x3 g nálevových vrecúšok
Na sklade 8 kusov
Môžete mať už zajtra
(0)
2,39 €

Spôsob prípravy jedál pri žlčníkovej diéte

Okrem zloženia jedál je dôležitá aj ich príprava. Ideálne je, aby boli pokrmy varené, dusené alebo pripravované na pare. Vyprážané, pečené alebo fritované jedlá sú v kategórií nevhodných. Pokiaľ si jedlo chcete upiecť, vždy je potrebné ho prikryť alobalom a nepoužívať pri pečení žiadne tuky. Pri zahusťovaní volíme diétne varianty zápražky – múka vo vode, strúhaný zemiak, zemiakový škrob, mixovaná zelenina a pod. Pokiaľ použijeme malé množstvo tuku, do pokrmu ho pridáme vždy až na koniec. Ak chcete jedlo ochutiť cesnakom, cibuľou alebo koreninami, najprv ich poduste a potom z pokrmu odstráňte. Keďže sa jedlo pripravuje výhradne bez tuku, je vhodné používať aj primeraný kuchynský riad (napr. teflónový).

Pre ľudí, ktorí majú problémy so žlčníkom, je vhodné začať diétu. Medzi dve základné diéty odporúčané pri týchto ťažkostiach patria stredomorská strava (ideálna okrem ochrany žlčníka aj ako ochrana srdcovocievneho systému, bohatá na čerstvé potraviny a zdravé tuky) alebo DASH diéta (obmedzuje červené mäso, tuky a sodík, zameriava sa na celé potraviny). Obe diéty obsahujú vo svojom základe veľké množstvo ovocia a zeleniny.

Vhodné recepty pri žlčníkovej diéte

Pre prehľad sú v tomto odseku uvedené niektoré jedlá, ktoré sú vhodné pri žlčníkovej diéte. Jedlá sú zvyčajne jednoduché na prípravu aj na obsah surovín.

Raňajky

  • Pohánka na sladko (1 diel pohánky, 1 a pol dielu vody, štipka soli, kvapka olivového oleja, ovocie); podľa chuti sa dá urobiť napr. s jablkom
  • Ovsená kaša s mrkvou a banánom (ovsené vločky, mrkva, banán, voda, nízkotučný jogurt, med)
  • Mliečna ryža so škoricou (mlieko použiť najlepšie nízkotučné, pri lepšej tolerancii je vhodné aj polotučné)

Desiata

  • Ovocný pohár (jablko, banán a mrkva, šťava z citróna, voda – pripravíte si mixované ovocie)
  • Banánové smoothie s nízkotučným mliekom
  • Suché pečivo s diétnou šunkou (prípadne s rastlinným maslom „light“)

Obed

  • Roštenka s tekvicovo-mrkvovým pyré (roštenka, soľ, mrkva, tekvica, olivový olej, bylinky)
  • Halibut s parenými zemiakmi (halibut, olivový olej, citrónová šťava, bylinky, zemiaky); podľa chuti sa dá halibut vymeniť za tresku alebo pstruha
  • Ryžový šalát s avokádom (hnedá ryža, avokádo, uhorka, červená paprika – môže/nemusí nafukovať, je to individuálne, jarná cibuľka, petržlenová vňať, šťava z limetky, olivový olej, soľ, korenie)

Olovrant

  • Nízkotučný tvaroh so škoricou
  • Cornflakes s nízkotučným jogurtom
  • Nízkotučný cottage-cheese

Večera

  • Zeleninová tortilla (pšeničná tortilla, uhorka, paradajka, pár lístkov šalátu, nízkotučný biely jogurt, soľ, korenie, šťava z citrónu, jeden strúčik cesnaku)
  • Kuracie prsia na zelenine (kuracie prsia, mrkva, cuketa, cherry paradajky, olivový olej, soľ, čierne korenie)
  • Špargľa na pare (špargľa, šalotka, syr, olivový olej, citrónová šťava, hovädzí vývar, cukor, soľ, čierne korenie)

Žlčníkovej diéte a problémom so žlčníkom sa dá jednoducho predchádzať – pestrá a vyvážená strava, zdravá hmotnosť, vyhýbanie sa tučným jedlám s obsahom cholesterolu, dodržiavanie pitného režimu, dostatočný príjem vlákniny a primeraná pohybová aktivita sú základnými piliermi pre zdravé telo, ale aj zdravý žlčník. Je dôležité pripomenúť, že stravovanie je u všetkých ľudí, ktorí majú ťažkosti so žlčníkom, veľmi individuálne – niekto dokáže tolerovať aj potraviny zo skupiny „nevhodných“, niekomu zas robia ťažkosti aj „vhodné“ potraviny. Je teda potrebné si po nástupe na žlčníkovú diétu odsledovať, ktoré potraviny vám robia ťažkosti a riadiť sa tým. Každý organizmus je individuálny a jedinečný a netreba na to zabúdať.

Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Ako liečiť kvasinkovú infekciu v intímnej oblasti u mužov i žien
Mohlo by vás zaujímať
Ako liečiť kvasinkovú infekciu v intímnej oblasti u mužov i žien
10 príčin krvácania z nosa a tipy, ako ho jednoducho zastaviť
10 príčin krvácania z nosa a tipy, ako ho jednoducho zastaviť
Hádam už každý z nás zažil krvácanie z nosa. Ide o stresujúcu a častokrát nepríjemnú situáciu, kedy v  panike ani nevieme, ako sa máme zachovať. Vedeli ste, že až 60 % bežnej populácie trpí krvácaním z nosa a až 6 % kvôli nemu vyhľadá lekársku pomoc? Ako správne zastaviť krvácanie z nosa a prečo vlastne vzniká, sa dozviete v článku.
5 min.
Čítať viac
Ako užívať kyselinu listovú a aké má účinky?
Ako užívať kyselinu listovú a aké má účinky?
Užívanie kyseliny listovej sa nám väčšinou spája s plánovaným, prípadne už prebiehajúcim tehotenstvom. Táto látka je skutočne pre ženy v plodnom veku veľmi dôležitá. Aké sú však jej ďalšie priaznivé účinky a je vôbec potrebná aj pre mužov? Čítajte ďalej.
6 min.
Čítať viac