Cholesterol Webber Naturals
(1)Cholesterol patrí medzi lipidy (tuky) a je pre život človeka nevyhnutný – je súčasťou bunkových membrán, potrebný pre syntézu niektorých hormónov, vitamínu D, žlčových kyselín. Rozlišujeme dva typy cholesterolu:
Najpredávanejšie produkty
- LDL-cholesterol ("zlý" cholesterol):
- jeho nadbytok sa ukladá na stenách tepien a postupne spôsobuje ich zhrubnutie, stratu pružnosti a upchávanie (zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení),
 
 - HDL-cholesterol ("dobrý" cholesterol):
- zbavuje tepny zlého cholesterolu (znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení).
 
 
Zvýšená hladina LDL-cholesterolu v krvi je jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku a rozvoja srdcovo-cievnych ochorení (infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda). Je preto dobré poznať jeho hodnotu a udržiavať ju v optimálnej hladine. Platí to najmä vtedy, ak sú prítomné aj ďalšie rizikové faktory (vysoký krvný tlak, cukrovka, nadváha a obezita, fajčenie, dlhodobý stres, nesprávny životný štýl, vyšší vek, vrodená predispozícia, mužské pohlavie).
- Optimálna hladina celkového cholesterolu v krvi u dospelých je do 5,0 mmol/l.
 - Dôležité je však poznať aj konkrétne hladiny LDL, HDL cholesterolu a iných lipidov v krvi, na základe ktorých sa vyhodnocuje kardiovaskulárne riziko.
 
Ku kontrole hladiny cholesterolu v krvi môžu v kombinácii so zdravou, vyváženou stravou a dostatočným pohybom prispieť aj niektoré výživové doplnky. Obsahujú najmä:
- lecitín,
 - omega-3 mastné kyseliny,
 - monakolín-K z červenej fermentovanej ryže,
 - rastlinné fytosteroly,
 - berberín (extrakt z dráča indického),
 - extrakt z cesnaku, z pupalky dvojročnej a iné.
 
- Ak už máte nastavenú liečbu zameranú na zníženie cholesterolu a tukov v krvi, je vhodné poradiť sa o užívaní týchto výživových doplnkov s lekárom.
 
- Dostupné sú aj čaje na cholesterol, ktoré obsahujú napríklad veroniku lekársku, púpavu, artičoku alebo lopúch. Vhodný je aj zelený a pu-erh čaj.
 
Prevencia (a súčasť liečebného režimu)
- Strava s obsahom nenasýtených mastných kyselín (ryby, rastlinné oleje lisované za studena, orechy, semiačka, avokádo), chudé mäso (hydina), dostatočný príjem vlákniny (ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny)
 - Vylúčenie potravín, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny (živočíšne tuky – červené mäso, tučné mliečne výrobky, údeniny; sladkosti)
 - Obmedzenie alkoholu a skoncovanie s fajčením
 - Redukcia hmotnosti
 - Pravidelný pohyb a fyzická aktivita
 
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        


